Sendeki ki ayrı mı ?

Irem

New member
Sendeki “ki” Ayrı mı Yazılır? Günlük Hayatta En Çok Karıştırılan Yazım Noktası

Türkçede bazı kelimeler vardır, küçük görünür ama cümlenin anlamını ciddi şekilde etkiler. “Ki” de bunlardan biridir. Günlük yazışmalarda, sosyal medyada, mesajlarda ya da iş için hazırlanan kısa notlarda en sık karıştırılan ifadelerden biri “sendeki ki” kullanımıdır. İnsan bazen hızlı yazarken kulağına nasıl geliyorsa öyle yazar. Fakat doğru yazım konusunda küçük bir ayrıntı, anlatımın daha düzgün ve güvenilir görünmesini sağlar.

Peki “sendeki ki” ayrı mı yazılır? Önce şunu bilmek gerekir: Buradaki “ki” her zaman aynı görevde kullanılmaz. Türkçede bazı “ki”ler ek olarak kelimeye bağlanır, bazı “ki”ler ise bağlaç olarak ayrı yazılır. “Sendeki” kelimesindeki “ki” ise ayrı yazılmaz. Çünkü burada bulunan “-ki” bir ektir ve kendinden önceki kelimeye bağlıdır.

Doğru kullanım:

**Sendeki kalem benimkinden daha güzel.**

Yanlış kullanım:

**Sende ki kalem benimkinden daha güzel.**

Burada anlatılmak istenen şey “senin üzerinde, yanında veya sana ait olan kalem” anlamıdır. Bu nedenle “sendeki” tek kelime olarak yazılır.

“Sendeki” Kelimesindeki Ki Neden Bitişik Yazılır?

Türkçede “-ki” eki, bir varlığı veya durumu belirtmek için kullanıldığında kelimeye bitişir. “Sendeki” kelimesinde de bu durum vardır. Buradaki yapı “sen + de + ki” şeklindedir.

Örneğin:

* Masadaki dosya hazır.

* Evdeki hesap çarşıya uymadı.

* Dolaptaki ürünleri kontrol ettim.

* Sendeki fırsat bende olsaydı değerlendirmek isterdim.

Bu örneklerdeki “ki”lerin hepsi bir yere, kişiye veya duruma bağlılık bildirir. Bu nedenle ayrı yazılmaz.

Günlük hayatta bunun karşılığı çok fazladır. Bir iş yerinde çalışan birine “sendeki listeyi bana verir misin?” denildiğinde burada bahsedilen şey kişinin elinde bulunan listedir. “Sende ki liste” şeklindeki kullanım kulağa bazen normal gelse de yazım açısından doğru değildir.

Özellikle mesajlaşmalarda bu hata çok görülür. İnsanlar konuşurken aradaki farkı hissetmez çünkü Türkçede bazı ekler ve kelimeler ses olarak birbirine yakın olabilir. Ancak yazılı iletişimde doğru kullanım, anlatımın daha düzenli olmasını sağlar.

Bağlaç Olan “Ki” ile Ek Olan “Ki” Nasıl Ayırt Edilir?

En büyük karışıklık genellikle bağlaç olan “ki” ile ek olan “-ki” arasındadır. Çünkü ikisinin yazımı farklıdır.

Bağlaç olan “ki” ayrı yazılır. Genellikle cümleleri birbirine bağlar ve “şöyle ki, demek ki, biliyorum ki” gibi kullanımlarda görülür.

Örnekler:

* Biliyorum ki bu işi başaracaksın.

* Öyle yoruldum ki anlatamam.

* Duydum ki yeni bir karar almışsın.

* Demek ki düşündüğümüz gibi değilmiş.

Buradaki “ki” kelimeye ait değildir. Cümlede iki farklı bölümü birbirine bağlar. Bu yüzden ayrı yazılır.

Ek olan “-ki” ise kelimenin bir parçasıdır:

* Bahçedeki ağaç büyümüş.

* Önümüzdeki hafta görüşürüz.

* Seninki daha sağlam görünüyor.

* Benimki eski model ama hâlâ çalışıyor.

Burada “ki”yi çıkardığımız zaman kelimenin yapısı bozulur. “Bahçedeki ağaç” ifadesindeki anlam doğrudan “bahçede bulunan ağaç”tır. Bu nedenle bitişik yazılır.

Pratik bir yöntem olarak şunu düşünebiliriz: Eğer “ki” bir şeyin kime veya nereye ait olduğunu gösteriyorsa genellikle bitişik yazılır. Eğer iki düşünceyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır.

“Sendeki” Kullanımı Günlük Hayatta Nerelerde Karşımıza Çıkar?

“Sendeki” kelimesi aslında çok sık kullandığımız kelimelerden biridir. Sadece yazım kurallarında değil, günlük konuşma içinde de sürekli karşımıza çıkar.

Örneğin:

“Sendeki enerji kimsede yok.”

Burada kişinin sahip olduğu bir özellikten bahsedilir.

“Sendeki telefonun modeli nedir?”

Burada kişinin kullandığı telefondan söz edilir.

“Sendeki belgeleri yarın alırım.”

Burada kişinin elinde bulunan belgeler anlatılır.

Görüldüğü gibi “sendeki” kelimesi çoğu zaman bir sahiplik veya bulunma anlamı taşır. Bu yüzden ayrı yazılması doğru değildir.

İş hayatında da benzer durumlar vardır. Bir müşteriyle yapılan yazışmada, teklif dosyasında veya kısa bir notta “sendeki bilgiler”, “sendeki kayıtlar”, “sendeki ürünler” gibi ifadeler kullanılabilir. Küçük bir yazım hatası bazen metnin daha dikkatsiz hazırlanmış gibi görünmesine neden olabilir. Özellikle resmi veya ticari iletişimde bu tür ayrıntılar önem kazanır.

Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Kullanım Örnekleri

Bazı kelimeler “ki” konusunda sürekli yanlış yazılır. Bunlardan biri de “sendeki”dir.

Yanlış:

* Sende ki bilgiler çok önemli.

* Sende ki kalem daha kaliteli.

* Sende ki ürünlerden birkaç tane alacağım.

Doğru:

* Sendeki bilgiler çok önemli.

* Sendeki kalem daha kaliteli.

* Sendeki ürünlerden birkaç tane alacağım.

Benzer şekilde:

Yanlış: Bizim ki bozuldu.

Doğru: Bizimki bozuldu.

Yanlış: Evde ki hesap tutmadı.

Doğru: Evdeki hesap tutmadı.

Yanlış: Masada ki dosya kaybolmuş.

Doğru: Masadaki dosya kaybolmuş.

Bu örneklerde görüldüğü gibi “-ki” eki kelimenin içine girer ve ayrı bir kelime gibi değerlendirilmez.

Kolay Hatırlamak İçin Basit Bir Yöntem

Yazarken kararsız kalındığında küçük bir kontrol yapılabilir. “Ki”den sonra gelen kelimeyle birlikte anlam bir bütün oluşturuyorsa genellikle bitişik yazılır.

Örneğin:

“Sendeki kitap” dediğimizde aslında “senin yanında bulunan kitap” anlamı vardır. Burada “sendeki” tek bir anlam birimi oluşturur.

Ama:

“Biliyorum ki gelecek.”

dediğimizde “ki” sadece iki bölümü birbirine bağlar. “Biliyorum gelecek” şeklinde bir anlam ilişkisi kurar. Bu nedenle ayrı yazılır.

Bir başka pratik yöntem de “-ki” yerine “olan” kelimesini koymayı denemektir.

“Sendeki kalem” → “Sende olan kalem”

Bu anlam oluşuyorsa büyük ihtimalle bitişik yazılan ek olan “-ki” vardır.

“Biliyorum ki gelecek” → “Biliyorum olan gelecek” anlamlı olmaz. Çünkü buradaki kullanım bağlaçtır.

Doğru Yazım Küçük Bir Ayrıntı Değil

Yazım kuralları bazen gereksiz ayrıntılar gibi görülebilir. Ancak günlük hayatta kullandığımız her cümle, karşımızdaki kişiye kendimizi nasıl ifade ettiğimizle ilgilidir. Bir mesajda, iş yazışmasında veya hazırlanan bir metinde doğru kelime kullanımı güven verir.

“Sendeki” kelimesinin doğru yazımı da bu küçük ama önemli ayrıntılardan biridir. Türkçede bazı kurallar ilk bakışta karışık görünse de mantığını anlayınca oldukça kolay hale gelir. Burada bilinmesi gereken temel nokta şudur:

**“Sendeki” kelimesindeki -ki ektir ve bitişik yazılır.**

Doğru yazım:

**Sendeki**

Yanlış yazım:

**Sende ki**

Bu ayrımı öğrendikten sonra benzer kelimelerde de hata yapma ihtimali büyük ölçüde azalır. Küçük bir kelime gibi görünse de doğru kullanıldığında anlatımı daha temiz, daha anlaşılır ve daha güçlü hale getirir.