Cansu
New member
Çağın Kuran’da Geçiyor mu? Yoksa Biz mi Çağın İçinde Kaybolduk?
Selam dostlar!
Forumda dolaşırken “Çağın Kuran’da geçiyor mu?” diye bir başlık gözüme çarptı (tam da kahvemi dökmeden önce tabii). Dedim ki, bu konu hem ciddi hem de tam bizlik: biraz bilgi, bolca espri, azıcık da ilişki dinamiğiyle harmanlayalım. Çünkü itiraf edelim, biz Türk forum tayfası, hem dini hem magazini aynı nefeste konuşabilen nadir bir milletiz.
Şimdi bir düşünün… Kuran’da “Çağın” geçmesi ne demek olabilir? Çağ kelimesi mi, yoksa çağın ruhu mu? Yoksa “çağın insanı” mı? Ya da “Çağın Bey” mi? (O da WhatsApp grubuna yazıp mavi tık bırakmıyor ya, çok manidar
).
---
Erkekler Konuya Girer Girmez: “Abi Mantık Arayalım, Strateji Kuralım!”
Forumun erkek üyeleri böyle konularda genelde şöyle girer:
> “Arkadaşlar, Kuran’da geçen kelimeleri inceledim, 6236 ayeti taradım, ‘Çağın’ yok.”
Sonra hemen Excel tablosu açılır, “çağ” köküyle başlayan tüm kelimeler sıralanır. Belki bir arkadaş Python’la mini bir analiz bile yapar. Çünkü erkek mantığı şöyle işler:
Sorun mu var? Hemen çözüm bulalım!
Yani adam “Kuran’da geçiyor mu?” sorusuna değil, “nasıl geçebilir?” kısmına takılır. Hemen strateji kurar:
- “Belki ‘devir’ anlamında geçiyordur.”
- “Ya da sembolik olarak çağdan kasıt insanlık dönemidir.”
- “Abi bu konuda 3 farklı mealde geçen kelimeleri karşılaştırdım, sonuçları tabloya yükledim.”
Tabii konu iki mesaj sonra şu hale gelir:
> “Bence modern çağın sorunu, insanların Kuran’ı değil, birbirini anlamaması.”
Ve o noktada, forumdaki tüm kadın üyeler sahneye çıkar.
---
Kadınlar Giriş Yapıyor: “Bir Dakika, Hissederek Okuyalım!”
Kadın forumdaşlarımızın yaklaşımı bambaşka. Biri hemen yazar:
> “Yani sevgili kardeşim, sen çağını Kuran’da değil, kalbinde aramalısın.”
Bir diğeri devam eder:
> “Belki de Kuran’ın mesajı zaten çağlar üstü olduğu için, her çağ O’nun içinde geçiyor.”
Ve işte o anda erkek üyelerin Excel tablosu sessizce kapanır.
Kadınlar genelde duygusal, empatik, ruhsal boyutlardan konuya girer. Kuran’ın bir rehber olduğunu, her döneme hitap ettiğini, yani “Çağ”ın zaten Kuran’ın kapsamı içinde olduğunu anlatırlar. Ve forum bir anda sanki tefsir dersi değil, terapik bir sohbet odasına döner:
> “Çağ kelimesi geçmese de, çağın insanı olarak biz geçiyoruz canım.”
---
“Çağın” Kimdir? Bir Kullanıcı mı, Bir Kavram mı?
Tabii bazı forumdaşlar işi iyice absürte vurur. “Çağın” derken bir kullanıcı adı mı, yoksa mecaz mı?
> “Abi ben Çağın’ım, nickimi görünce bir an kendimi Kuran’da aradım.”
Bu noktada herkesin kafası karışır ama kahkahalar da eksik olmaz. Çünkü forum kültüründe, konu ciddi olsa bile mutlaka bir espriyle kırılır.
Bir kullanıcı hemen yazar:
> “Kuran’da Çağın geçmiyor ama Çağın forumda geçiyor, her başlıkta!”
---
Modern Çağ mı, Meali mi, Yoksa Mevzuu mu?
Konu yavaş yavaş felsefi bir hâl alır. Bir kısım der ki:
> “Kuran’da kelime olarak ‘çağ’ geçmez ama anlam olarak çağlara hitap eder.”
Diğerleri der ki:
> “Modern çağın sorunları Kuran’da çözümsüz kalmaz.”
Araya biri girer:
> “Abi ben bu çağda bile sabah namazına kalkamıyorum, hangi çağdan bahsediyoruz?”
Ve herkes kahkaha atar. Çünkü işte tam o noktada, mesele “Çağın Kuran’da geçiyor mu?”dan “Biz Kuran’ın çağında mıyız, yoksa çağın kafasında mı kaybolduk?” noktasına gelir.
---
Erkek Mantığı vs Kadın Sezgisi: Çağlar Üstü Çekişme
Erkekler yine devreye girer:
> “Bakın mantıken, Kuran’ın çağdan bağımsız olması onun evrenselliğini gösterir.”
Kadınlar cevap verir:
> “Ama sevgili kardeşim, evrensellik sadece mantıkla değil, kalple anlaşılır.”
Ve işte forumun o muhteşem dengesi kurulur:
- Erkekler çözüm getirir.
- Kadınlar anlam katar.
- Ortaya da felsefeyle yoğrulmuş bir mizah çıkar.
Bir kullanıcı da işi bağlar:
> “Arkadaşlar, Çağın Kuran’da geçmiyor olabilir ama bu çağda Kuran’a geç kalıyoruz gibi hissediyorum.”
Ve beğeniler yağar.
---
Çağın’ın Forumda Geçmesi, Belki de Bir Mucizedir
Konu başlığı 12 sayfayı bulur. Arada biri “hocam kaynak?” der, biri “bunu da tartışalım” yazar.
Ama herkes aynı noktada birleşir:
Kuran’da “çağ” kelimesi geçmese de, her çağ O’ndan bir iz taşır.
Belki “Çağın” kelimesi değil, “çağın insanı” geçiyor satır aralarında.
Ve forumun klasikleşmiş bir final cümlesi gelir:
> “Çağın Kuran’da geçmiyor ama Kuran, her Çağın içinde geçiyor.”
---
Forumdaşlara Soru: Sizin Çağınızda Ne Geçiyor?
Hadi bakalım, top sizde!
Sizce Kuran çağımızı anlatıyor mu, yoksa biz çağımızı Kuran’dan uzak mı yaşıyoruz?
Erkekler mantıkla mı yaklaşmalı, yoksa kadınlar gibi sezgisel mi?
Yoksa en güzeli, kahvemizi alıp “Çağın”la birlikte bir ayet üstüne sohbet etmek mi?
Cevaplarınızı bekliyorum. Ama lütfen, “Çağın ben değilim” yazmayın artık, biliyoruz
Selam dostlar!
Forumda dolaşırken “Çağın Kuran’da geçiyor mu?” diye bir başlık gözüme çarptı (tam da kahvemi dökmeden önce tabii). Dedim ki, bu konu hem ciddi hem de tam bizlik: biraz bilgi, bolca espri, azıcık da ilişki dinamiğiyle harmanlayalım. Çünkü itiraf edelim, biz Türk forum tayfası, hem dini hem magazini aynı nefeste konuşabilen nadir bir milletiz.Şimdi bir düşünün… Kuran’da “Çağın” geçmesi ne demek olabilir? Çağ kelimesi mi, yoksa çağın ruhu mu? Yoksa “çağın insanı” mı? Ya da “Çağın Bey” mi? (O da WhatsApp grubuna yazıp mavi tık bırakmıyor ya, çok manidar
).---
Erkekler Konuya Girer Girmez: “Abi Mantık Arayalım, Strateji Kuralım!”
Forumun erkek üyeleri böyle konularda genelde şöyle girer:
> “Arkadaşlar, Kuran’da geçen kelimeleri inceledim, 6236 ayeti taradım, ‘Çağın’ yok.”
Sonra hemen Excel tablosu açılır, “çağ” köküyle başlayan tüm kelimeler sıralanır. Belki bir arkadaş Python’la mini bir analiz bile yapar. Çünkü erkek mantığı şöyle işler:
Sorun mu var? Hemen çözüm bulalım!
Yani adam “Kuran’da geçiyor mu?” sorusuna değil, “nasıl geçebilir?” kısmına takılır. Hemen strateji kurar:
- “Belki ‘devir’ anlamında geçiyordur.”
- “Ya da sembolik olarak çağdan kasıt insanlık dönemidir.”
- “Abi bu konuda 3 farklı mealde geçen kelimeleri karşılaştırdım, sonuçları tabloya yükledim.”
Tabii konu iki mesaj sonra şu hale gelir:
> “Bence modern çağın sorunu, insanların Kuran’ı değil, birbirini anlamaması.”
Ve o noktada, forumdaki tüm kadın üyeler sahneye çıkar.

---
Kadınlar Giriş Yapıyor: “Bir Dakika, Hissederek Okuyalım!”
Kadın forumdaşlarımızın yaklaşımı bambaşka. Biri hemen yazar:
> “Yani sevgili kardeşim, sen çağını Kuran’da değil, kalbinde aramalısın.”
Bir diğeri devam eder:
> “Belki de Kuran’ın mesajı zaten çağlar üstü olduğu için, her çağ O’nun içinde geçiyor.”
Ve işte o anda erkek üyelerin Excel tablosu sessizce kapanır.

Kadınlar genelde duygusal, empatik, ruhsal boyutlardan konuya girer. Kuran’ın bir rehber olduğunu, her döneme hitap ettiğini, yani “Çağ”ın zaten Kuran’ın kapsamı içinde olduğunu anlatırlar. Ve forum bir anda sanki tefsir dersi değil, terapik bir sohbet odasına döner:
> “Çağ kelimesi geçmese de, çağın insanı olarak biz geçiyoruz canım.”
---
“Çağın” Kimdir? Bir Kullanıcı mı, Bir Kavram mı?
Tabii bazı forumdaşlar işi iyice absürte vurur. “Çağın” derken bir kullanıcı adı mı, yoksa mecaz mı?
> “Abi ben Çağın’ım, nickimi görünce bir an kendimi Kuran’da aradım.”
Bu noktada herkesin kafası karışır ama kahkahalar da eksik olmaz. Çünkü forum kültüründe, konu ciddi olsa bile mutlaka bir espriyle kırılır.
Bir kullanıcı hemen yazar:
> “Kuran’da Çağın geçmiyor ama Çağın forumda geçiyor, her başlıkta!”
---
Modern Çağ mı, Meali mi, Yoksa Mevzuu mu?
Konu yavaş yavaş felsefi bir hâl alır. Bir kısım der ki:
> “Kuran’da kelime olarak ‘çağ’ geçmez ama anlam olarak çağlara hitap eder.”
Diğerleri der ki:
> “Modern çağın sorunları Kuran’da çözümsüz kalmaz.”
Araya biri girer:
> “Abi ben bu çağda bile sabah namazına kalkamıyorum, hangi çağdan bahsediyoruz?”
Ve herkes kahkaha atar. Çünkü işte tam o noktada, mesele “Çağın Kuran’da geçiyor mu?”dan “Biz Kuran’ın çağında mıyız, yoksa çağın kafasında mı kaybolduk?” noktasına gelir.
---
Erkek Mantığı vs Kadın Sezgisi: Çağlar Üstü Çekişme
Erkekler yine devreye girer:
> “Bakın mantıken, Kuran’ın çağdan bağımsız olması onun evrenselliğini gösterir.”
Kadınlar cevap verir:
> “Ama sevgili kardeşim, evrensellik sadece mantıkla değil, kalple anlaşılır.”
Ve işte forumun o muhteşem dengesi kurulur:
- Erkekler çözüm getirir.
- Kadınlar anlam katar.
- Ortaya da felsefeyle yoğrulmuş bir mizah çıkar.
Bir kullanıcı da işi bağlar:
> “Arkadaşlar, Çağın Kuran’da geçmiyor olabilir ama bu çağda Kuran’a geç kalıyoruz gibi hissediyorum.”
Ve beğeniler yağar.

---
Çağın’ın Forumda Geçmesi, Belki de Bir Mucizedir
Konu başlığı 12 sayfayı bulur. Arada biri “hocam kaynak?” der, biri “bunu da tartışalım” yazar.
Ama herkes aynı noktada birleşir:
Kuran’da “çağ” kelimesi geçmese de, her çağ O’ndan bir iz taşır.
Belki “Çağın” kelimesi değil, “çağın insanı” geçiyor satır aralarında.
Ve forumun klasikleşmiş bir final cümlesi gelir:
> “Çağın Kuran’da geçmiyor ama Kuran, her Çağın içinde geçiyor.”
---
Forumdaşlara Soru: Sizin Çağınızda Ne Geçiyor?
Hadi bakalım, top sizde!
Sizce Kuran çağımızı anlatıyor mu, yoksa biz çağımızı Kuran’dan uzak mı yaşıyoruz?
Erkekler mantıkla mı yaklaşmalı, yoksa kadınlar gibi sezgisel mi?
Yoksa en güzeli, kahvemizi alıp “Çağın”la birlikte bir ayet üstüne sohbet etmek mi?

Cevaplarınızı bekliyorum. Ama lütfen, “Çağın ben değilim” yazmayın artık, biliyoruz